CBCG: Kriza još utiče na kredite

Bez autora
Mar 13 2011

U ukupno odobrenim kreditima od 2,148 milijardi eura stanovništvu i privredi na kraju januara nekvalitetni čine 485,5 miliona eura ili 22,6 odsto. Zabrinjava rast nekvalitetnih kredita, a neizmirenje obaveza prema bankama je posljedica uticaja krize na privredni sektor i poslovanje. Krediti koji kasne ukazuju da stanovništvo i privreda još imaju poteškoća u akumulaciji prihoda kako bi na vrijeme izmirivali dospjele obaveze. Ono na šta podaci ukazuju jeste da se usporava brzina povećavanja tih indikatora. Očekivanje u CBCG je da će u narednom periodu doći do smanjenja i kredita koji kasne i nekvalitetnih kredita, na prvom mjestu usljed slabljenja dejstva krize i revitalizacije realnog sektora. Dani kašnjenja nijesu jedini kriterijum kod klasifikacije kvalitetnih kredita, već se tu uključuju i kvalitet kolaterala, finansijska snaga primarnih izvora otplate kredita.

CBCG: Kriza još utiče na krediteU ukupno odobrenim kreditima od 2,148 milijardi eura stanovništvu i privredi, prema posljednjim podacima Centralne banke Crne Gore, na kraju januara nekvalitetni čine 485,5 miliona eura ili 22,6 odsto, kazala je za Vijesti direktorka sektora za statistička istraživanja u CBCG Marijana Mitrović – Mijatović, dodajući da zabrinjava rast nekvalitetnih kredita i da je neizmirenje obaveza prema bankama posljedica uticaja krize na privredni sektor i poslovanje.

„Krediti koji kasne ukazuju da stanovništvo i privreda još imaju poteškoća u akumulaciji prihoda kako bi na vrijeme izmirivali dospjele obaveze. Ono na šta podaci ukazuju jeste da se usporava brzina povećavanja tih indikatora. Očekivanje u CBCG je da će u narednom periodu doći do smanjenja i kredita koji kasne i nekvalitetnih kredita, na prvom mjestu usljed slabljenja dejstva krize i revitalizacije realnog sektora", rekla je Mitrović.

Ona je objasnila da dani kašnjenja nijesu jedini kriterijum kod klasifikacije kvalitetnih kredita, već se tu uključuju i kvalitet kolaterala, finansijska snaga primarnih izvora otplate kredita.

„Očekujemo blagi rast realnog sektora u 2011. godini što će za posljedicu imati smanjenje kredita koji kasne, a u tom slučaju i rezervacija. Postepeno će se i mjere privremenog karaktera ukidati u zavisnosti od procjene stanja na tržištu. Mjere su bile privremenog karaktera upravo zbog očekivanja da će globalna finansijska kriza imati takvu vremensku dimenziju", istakla je Mitrović.

Na pitanje da li je odluka o privremenim mjerama koja je dala bankama mogućnost da podstaknu kreditni rast i snize kamatne stope dala rezultat, Mitrović je kazala da se odlukom prevashodno djelovalo na profitabilnost banka i nivo izdvajanja rezervacija.

„Kreditna politika i politika kamatnih stopa su politike koje banke vode samostalno bez uplitanja CBCG. Naše odluke u 2010. godini su sve bile kontraciklične i pospješivale su uslove za oporavak privredne aktivnosti. Metodologija kojom CBCG izvještava, ukazuje da je došlo do marginalnog smanjenja kamatnih stopa, što je još nedovoljno.

Očekujemo da će se sklonost ka kreditirnju promijeniti i kod banaka koje smanjeno kreditiraju, a da će banke, shodno manjem riziku, smanjiti i cijenu novca", rekla je Mitrović, dodajući da su rezervacije za kreditne gubitke na kraju januara 2011.godine iznosile su 108,5 miliona eura, a na kraju prošle godine141,7 miliona eura.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik